PLANETA TERRA

dijous, 30 de setembre del 2010

TEMES D'ACTUALITAT. Descobreixen el primer planeta potencialment habitable fora del Sistema Solar

Descobreixen el primer planeta potencialment habitable fora del Sistema Solar
Washington, 29 set (EFE) .- Astrònoms dels Estats Units han descobert el primer planeta fora del Sistema Solar que compleix amb les condicions de temperatura i gravetat per a ser potencialment habitable.
· Troben un planeta potencialment habitable prop de la Terra
· Vídeo: Descobreixen el primer planeta que podria ser ...
· Xina llança la seva segona sonda lunar en 61 aniversari de la República Popular
• El cosmonauta Skvortsov es va sentir decebut en ajornar el desenganxament de la Soyuz
· Més notícies sobre Astronomia
Aquest 'exoplaneta', segons han informat avui en una roda de premsa els responsables de la troballa, es troba al centre d'una "zona habitable", a una distància d'una estrella on rep suficient energia estel.lar per tenir aigua líquida en la seva superfície i, per tant, sustentar la vida.
L'habitabilitat d'un planeta depèn de diverses condicions, però l'existència d'aigua líquida i d'una atmosfera són dos dels més importants factors perquè existeixi vida.
En aquest planeta, a 20 anys llum de la Terra i en òrbita de l'estrella Gliese 581, els científics han detectat les condicions "adequades" de temperatura perquè hi hagi aigua, i de gravetat perquè existeixi una atmosfera.
"El planeta està a la distància correcta (de l'estrella) perquè hi hagi aigua, ni amb molta calor ni amb molt de fred, i amb una gravetat similar a la de la Terra perquè hi hagi una atmosfera", va explicar en una conferència un els científics a càrrec de la investigació, Steven Vogt.
El descobriment del planeta està detallat en un estudi que publicarà la revista Astrophysical Journal i que està basat en onze anys de recerca en l'observatori W M. Keck de Hawaii (EUA), finançada per la Fundació Nacional de Ciència dels Estats Units i l'agència espacial NASA.
La massa del planeta descobert és de tres a quatre vegades més gran que la Terra i, com la resta de planetes del mateix sistema, orbita gairebé en cercles. La seva trajectòria al voltant de l'estrella és de 37 dies.
Segons els científics, es tracta d'un planeta que es troba orbitant al voltant de l'estrella Gliese 581, en la constel Lliura, i és "probablement" rocós, amb una superfície ferma i amb suficient gravetat per mantenir una atmosfera.
Altres científics havien clamat abans el descobriment de dos planetes potencialment habitables al voltant d'aquesta mateixa estrella a les vores de la zona considerada adequada per viure.
A la part més propera i calenta a l'estrella, es va trobar el planeta "c" i en l'extrem més llunyà i fred, el planeta "d".
No obstant això, tan sols alguns astrònoms creien que el segon podia reunir les condicions per a ser habitat si tenia una atmosfera gruixuda i amb un efecte hivernacle fort que ho pogués escalfar.
En canvi, el nou planeta trobat, nomenat "Gliese 581 g", està just al centre de la zona considerada d'habitabilitat.
A més, un dels seus costats està sempre mirant a l'estrella i gaudint de perpètua llum del dia, mentre que l'altre costat mira cap al costat oposat de l'estrella i es troba en perpètua foscor.
La zona més habitable de la superfície del planeta seria la línia entre l'ombra i la llum, on hi ha un alba i un capvespre perpetus, depenent del punt d'observació.
En aquesta àrea coneguda com "terminator", "qualsevol forma de vida emergent tindria un ampli rang de climes estables per triar i evolucionar voltant", va assenyalar Vogt.
A més d'aquest planeta es va descobrir un altre orbitant en la mateixa estrella, pel que amb aquests dos troballes hi ha un total de sis planetes al seu voltant, el major nombre conegut en un sistema planetari a part del nostre Sistema Solar.
Els científics van augurar que a aquest descobriment seguiran molts més del mateix tipus en els propers anys perquè només falta "temps" per a demanar dades, i perquè van considerar "relativament aviat" la troballa, en al.lusió a 11 anys d'observacions.
"Aquest sistema és molt a prop i ho hem trobat tan aviat. Això vol dir que hi ha milers de milions més. Estem en una nova era de descobriments", va dir el coautor principal de l'estudi, Paul Butler.
Vogt es va aventurar a assegurar que "personalment" creu que "hi ha un 100 per cent de probabilitats que hi hagi vida" en aquest planeta, a causa tant a les condicions detectades com a la capacitat "agressiva" dels éssers vius a adaptar-se.
"És bastant difícil aturar la vida quan tens les condicions adequades", ha conclòs.
Al seu costat, Butler va preferir "no especular" i es va escudar en afirmar que la seva especialitat no és la biologia, però va reiterar que existeixen les condicions "adequades" perquè hi hagi algun tipus d'éssers vius.
Per constatar l'existència de vida en aquest planeta, Vogt va dir que "és bastant imaginable" que s'aconsegueixi en dues generacions de vida, uns 200 anys, si s'envien robots sofisticats que transmetin dades fotogràfics sobre el planeta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada